Bambú Social shares knowledge and expertise about natural local resources as an alternative to conventional construction methods.
Because bamboo can be social.

BAMBÚ SOCIAL 2.0
An educational centre for sustainable building methods

Tijdens en na de bouw groeide het idee voor een centrum voor duurzame bouw waar verder onderzoek, experimenten met alle aspecten van sociale woningbouw inclusief waterbeheer,toiletten, kookvoorzieningen, afvalbeheer tot aan biogasproductie en het planten van verschillende geschikte soorten bamboe’s, kunnen plaatsvinden, tot ook uitvoering en bouw van complete huizen. Een centrum waar geëxperimenteerd en geleerd wordt en waar alle kennis systemisch gedeeld wordt met alle geïnteresseerde partijen. kortom, een broedplaats waar veel geleerd wordt en veel van te leren is. Hier worden bamboesoorten gepland voor productiemateriaal, maar ook voor onderzoek en verbetering van cultivatie, onderhoud, behandeling, oogst en verwerking van bamboe. Naast de focus op het lokale materiaal bamboe en duurzame bouw, wordt er op dit terrein bijvoorbeeld ook ruimte gecreëerd voor de ontwikkeling van en educatie in biogasinstallatie, natuurlijke water-opvang en zuivering en het aanleggen van moestuinen en duurzame modellen voor bosbouw en het kappen van hout.

Door het succes van het project van BAMBÚ SOCIAL zijn er nu al werkende en vruchtbare samenwerkingsverbanden ontstaan met de gemeente El Rama, INATEC, INTA, El Recreo, de bamboecorporatie van Magnolia en de universiteiten van de UCA en de BICU aan de Nicaraguaanse kant en aan de Nederlandse kant, UNIFY/BAMBU SOCIAL Nederland, Incombinación, Gemeente Maastricht, TU Delft, Demotech. Er zal aan beide kanten systematisch gewerkt worden om deze netwerken uit te breiden met relevante organisaties, universiteiten en bedrijven.


Loading